Skip to main content

Brancheverenigingen ActiZ en VGN hebben samen met Advisaris landelijke programma’s van eisen ontwikkeld voor het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) per sector. Na intensieve interviews met de ketenpartners, waaronder CIZ, NZA, Vektis, VWS en NictiZ, hebben we middels workshops, interactieve sessies en proeftuinen met tientallen zorgorganisaties een selectie gemaakt van de collectieve eisen en wensen die gelden voor een ECD per sector in de langdurige zorg.

Ontwikkelingen

De markt veranderd continu. Stelselwijzigingen, organisatorische, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen, het ECD is voortdurend in ontwikkeling. Er worden dan ook regelmatig functionele, technische en wettelijke eisen aangepast in het programma van eisen.

  • Bekijk hier het landelijke ECD programma van eisen van ActiZ, versie 4.0
  • Bekijk hier het landelijke ECD programma van eisen van VGN, versie 3.2

Workshop ECD heroriëntatie & innovatie

Voor brancheorganisaties, beleidsmakers en zorgorganisaties heeft Dosaris de Training ECD-heroriëntatie & innovatie ontwikkeld om een goed overzicht te krijgen van de huidige wet en regelgeving en de collectieve functionele en organisatorische eisen voor een hedendaags ECD.
Er wordt uitvoerig stil gestaan bij de organisatorische voorbereidingen voor de gewenste inrichting van het primaire proces, het ontwerp van het zorg- en ondersteuningsplan en de gewenste aansluiting met ondersteunende systemen.

Bekijk hier de workshop ECD heroriëntatie & innovatie

Nieuwe generatie ECD

Dat stelsel- en marktveranderingen vragen om een ander soort hulpmiddel om het primaire proces van zorgorganisaties écht te ondersteunen blijkt uit de ervaringen van Zorggroep Groningen (VVT) en Daelzicht (GZ). “Een goed ‘fundament leggen’ voor de interne organisatie blijkt, elke keer weer, de cruciale randvoorwaarde voor het succesvol implementeren van een (vernieuwd) ECD!” Lees hier de implementatie ervaringen van Jan Willem Seubers en René Fontijn als twee verantwoordelijke managers.

Jan Willem Seubers, Manager Expertise Behandelcentrum en initiator van het ECD project, beschrijft hoe het zorgplan en het behandelplan succesvol bij elkaar komen in het ECD en multidisciplinair werken nu écht ondersteunt bij Zorggroep Groningen.

René Fontijn, Programmamanager ECD, beschrijft het boeiende proces van ‘samen op weg naar een succesvol ECD’ door vooral ‘met z’n allen’ te werken aan de harmonisatie van het zorgproces en het persoonlijk plan bij Daelzicht.

Uiteindelijk gaat het om creëren van acceptatie en draagvlak voor verandering binnen de zorgorganisatie, oftewel eerst organiseren, dan automatiseren!